Moja propozycja nr jeden to opcja, dzięki której nawet szpinakowi skryto(nie)żercy polubią ten zielony, bogaty w żelazo dodatek.
Jak ją przygotować? Szpinak dusimy z czosnkiem na łyżce oliwy z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Serek śmietankowy typu Ostrovia ucieramy z czosnkiem i pieprzem na gładką masę. Do niewielkich kokilek nakładamy podduszony szpinak, na to wbijamy jajko, na wierzch kładziemy łyżkę serka czosnkowego oraz ew. posypujemy tartym serem żółtym. Zapiekany ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Do tego dodajemy francuskie tosty z łososiem - tosty maczamy w mleku, jajku, podsmażamy na paterlni, następnie smarujemy serkiem, kładziemy na to kawałek wędzonego łososia, kładziemy drugiego tosta i kroimy na pół. Pycha!
Inspiracja to przepis Ani Starmach z progamu "Pyszne 25".
Propozycja numer dwa to znów łosoś, tym razem z blinami.
Przepis na to śniadanie pochodzi z bloga Just My Delicious, nie dodałam kawioru :-) ale danie polecam!
Moja trzecia propozycja na niedzielne śniadanie mistrzów, albo może niedzielną kawkę, to pyszne bułeczki pachnące cynamomen.
Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv, zdjęcia z domowego archiwum :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz